INSPIRATION
”Man behöver faktiskt inte ha en funktionsvariation för att använda talsyntesprogram.”
För många skolor och kommuner kan det vara svårt att hitta rätt i den digitala studieverktygsdjungeln. Ulrika Jonson, IKT-pedagog på Utbildningskontoret i Södertälje berättar om vad som är viktigt för just deras kommun, vilken lösning de valt och varför.
Hej Ulrika, vem är du och vad har du för roll i Södertälje kommun?
Jag heter Ulrika Jonson och jag jobbar vid utbildningskontoret i Södertälje. Den delen jag arbetar med är strategi och verksamhetsstöd och mitt uppdrag här är att som IKT-pedagog samordna IT-insatser eller digitaliseringsinsatser i kommunen för alla skolformer.
För många skolor och kommuner är det viktigt att kunna erbjuda tillgänglighet i form av digitala verktyg. Hur ser det ut hos er?
För oss är det väldigt viktigt att kunna erbjuda tillgänglighet när det kommer till digitala verktyg, exempelvis så som talsyntesprogram. Talsynteser finns idag inbyggt i olika system för de olika plattformarna, men för att få kvalitén att bli riktigt bra, så behöver vi erbjuda någonting annat. Först då kan vi börja prata om riktig tillgänglighet. Framförallt för att kunna läsa och skriva, för att kunna lyssna på sin egen eller någon annans text och därmed tillgängliggöra textmassor på det sättet.
Föredrar ni breda licenser och produkter eller enskilda verktyg för olika individer?
Breda produkter är självklart det absolut bästa. Att kunna korrekturläsa en text oavsett vem man är som person eller vad man än har för behov är ju jättebra. Jag kan exempelvis lyssna på en text när jag skriver ett mail för att kunna höra hur det låter och hur det kommer att låta för mottagaren av texten. Man behöver ju faktiskt inte ha en funktionsvariation för att ha behov av talsyntesprogram. Enbart enskilda lösningar är för oss inte ett långsiktigt hållbart alternativ. Det ska givetvis fungera för olika personer på olika sätt när vi väljer digitala studieverktyg. Vi måste tänka på att det ska hålla både nu och ett tag framöver. Vi måste hitta lösningar så att alla kan uppleva och känna att de får ett bra stöd av det verktyg vi väljer.
Varför är utbildning och kunskap kring de verktyg man har så viktigt?
Kunskap och utbildning om de digitala verktyg man har i en kommun, i en skola eller i en klass är A och O för att de ska användas på ett klokt sätt. Det är viktigt att man lär sig hur verktygen fungerar för att man ska veta när man behöver använda dem och när man inte behöver använda dem. Man kan då göra ett bra val som blir effektivt för inlärningen, så att vi kan hålla kvalitet i det vi gör.
Varför har ni valt just Svensk Talteknologi som leverantör av talsyntesprogram?
Dels eftersom att de har lång och god erfarenhet av just den här produkten. Det gör att vi har möjlighet att vara med och påverka samt få stöd och support i både användning och uppstart. Svensk Talteknologis produkter utvecklas ständigt för att fungera som moderna lösningar passande de tekniska plattformar de är ämnade för och det är väldigt viktigt. De hjälper oss dessutom att titta på hur det ser ut nu, hur har det sett ut och vad som kommer att hända inom de närmsta åren inom utbildningssektorn. Detta är en analys vi tillsammans gör för att kunna erbjuda bra lösningar för användarna.
Vill du veta mer om de möjligheter som finns med ClaroValfrihet? Klicka här för mer information!
Ulrika Jonson, IKT-pedagog i Södertälje kommun