Dyslexipriset – priset som främjar insatser utöver det vanliga

Dyslexipriset delas ut en gång per år till en pristagare som har gjort något positivt för personer med dyslexi, dyskalkyli eller andra läs-, skriv- och räknesvårigheter. Alla är välkomna att nominera till priset. Du kan nominera personer, föreningar eller institutioner. En jury utser sedan pristagaren. Sista dagen för att nominera är måndag 4 september 2023.

Svensk Talteknologi delar ut priset i samarbete med Dyslexiförbundet.

Förra året, 2022, delade vi ut Dyslexipriset till gymnasieeleven Saga Lööf. Utdelningen var på konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde och utdelare var Prins Carl Philip.

Saga Lööf  fick priset för att hon under flera år stått upp för elever med dyslexi och deras rättigheter. Hon fick sin dyslexidiagnos i fjärde klass och sedan dess har hon arbetat för att förbättra villkoren för elever med dyslexi.

Saga Lööfs nominering:
Saga Lööf kämpar för alla elevers rätt att göra de nationella proven på det sätt som fungerar för var och en. Själv vill hon helst läsa med öronen. Med mod och envishet har hon i rättegångssalen stått upp för elever med dyslexi. Nu har hon siktet inställt på FN. Hon gör något som många andra inte vågar eller orkar, och som inte heller ska behöva göras av en skolelev. Allt för att elever med dyslexi under de nationella proven ska ha samma förutsättningar som alla andra. Hennes fokus och drivkraft handlar inte om att synas själv utan om att förändra sakfrågan i stort. Saga Lööf är en viktig kraft och en röst för så många elever. Hon bidrar till en värld där alla barn och unga får förutsättningarna att tillgodogöra sig sin utbildning på egna villkor.

Läs mer om priset, årets jury och nominera här: https://dyslexipriset.com/

Johan Swensson
Försäljning och utbildning

Vi finns här för hjälp och support

Vi på Svensk Talteknologi har arbetat med läs-, skriv- och språkverktyg i över 20 år. Våra kundansvariga Marina och Johan hjälper er gärna att identifiera behoven på just er skola och kring hur ni kan nyttja digitala verktyg i undervisningen på bästa sätt.
Varmt välkommen med frågor och funderingar!