Anna Abibo
2018-01-28 — ABIBO

Individanpassade pocketböcker för barn, ungdom och vuxen med Abibo

Anna Hansers Rutäng driver Abibo – en nätbokhandel som säljer individanpassade pocketböcker, som lanserades i Augusti 2018. Genom abibo.se kan användaren själv välja storlek, typsnitt och radavstånd på omkring 650 skönlitterära titlar för barn, ung och vuxen.

Hej Anna! Vad är Abibo?
Abibo är en nätbokhandel som säljer individanpassade pocketböcker. Vi erbjuder skönlitteratur för både barn, ung och vuxen och har för närvarande runt 650 titlar i webbshoppen från tre olika bokförlag: Natur&Kultur, Piratförlag och Idus. Skillnaden mellan oss och en vanlig digital bokhandel är att vi har tagit fram ett verktyg som möjliggör för kunden att själv välja hur pocketboken ska se ut. Kunden kan välja storlek på text, typsnitt, radbredd och radavstånd samt söka på titlar utifrån språklig nivå. Därefter tar det ungefär en vecka innan kunden har en individanpassad pocketbok i handen. Boken kommer alltid i sk Storpocketformat vilket ungefär motsvarar A5 storlek.

Hur fick du idéen om att starta Abibo?
Genom min son som har dyslexi och koncentrationssvårigheter fick jag insikt om att olika utformning av text har stor betydelse för om vi upplever texten som lättläst eller inte. Jag insåg även att detta ligger på ett personligt plan som innebär att alla dyslektiker inte har samma favorittypsnitt utan det är helt individuellt.

Jag hade stora svårigheter att hitta böcker till min son som hade lagom stor text, ett bra typsnitt, luft mellan raderna, lagom avancerat språk och som dessutom handlade om något som han verkligen ville läsa om. Jag letade på nätet men hittade ingen som kunde erbjuda oss det vi behövde. Där startade idén om att erbjuda människor möjligheten att bestämma över hur böcker ska se ut utifrån personliga förutsättningar och behov.


Varför är Abibo viktigt?

Jag tror att läslust bottnar sig i att vi upplever en slags belöning när vi läser. Belöningen kan vara att vi släcker en kunskapstörst, får nya insikter eller får sväva iväg i fantasin och möta nya världar, någonting som gör att vi vill läsa mer och igen och igen. Om läsningen går trögt för att texten är för liten eller att man upplever att raderna flyter ihop till en enda röra blir det mer känsla av möda än belöning. Är det riktigt trögt att ta sig igenom en text upplever många att de blir trötta och att de i värsta fall inte ens minns vad de läst. Just därför är Abibo viktig – tjänsten möjliggör för alla som vill läsa fysiska böcker att nå sin optimala läsupplevelse.

 

Så funkar Abibo
Anna Abibo

Abibo är relativt nytt – vad har du hittills fått för reaktioner?
Gensvaret har varit väldigt positivt. Jag har många gånger fått kommentarer som “det känns så logiskt, varför har ingen gjort detta tidigare”. Ett exempel är när jag stod som utställare på Bok&Biblioteksmässan och en kvinna som hade dyslexi och en begynnande synnedsättning föll i gråt då hon varit genuint orolig för om hon skulle kunna läsa framöver. Hon berättade att Abibo var precis vad hon behövde. Just vid sådana tillfällen känner jag att det var mödan värd att utveckla Abibo. Men trots fin respons kommer startsträckan för Abibo bli lång.  

Jag får fantastisk gensvar även från specialpedagoger, skolbibliotekarier och SFI-lärare men ordrarna rullar inte in i samma utsträckning. Innovationer måste nötas in i människors beteendemönster tills det känns som ett naturligt val istället för att falla in i “vi gör som vi brukar, det är lättast så”. Det har även visat sig att det finns en osäkerhet från skolor och bibliotek om de får handla hos Abibo. Den kunskapsluckan hamnar nu på mej att fylla. Jag har bra lösningar på gång och hoppas på att inom en snar framtid kunna ge lässvaga personer möjligheten till individanpassat läsandet för alla olika skeenden i livet, även i skolan.